Gehoorzaam!!!

Gepubliceerd op 27 september 2020 om 17:53

Het lijkt erop dat de Msm zijn aandacht heeft gericht op de (basis) scholen.  Lees het relaas van Jeanet Meijs, een strijdbare oud lerares op oorlogspad, in het volgende interview.  Een echo uit een oud tijdperk.

Juf Jeanet ligt er soms 's nachts wakker van. Ze is 80 jaar, geeft al 60 jaar les en zag het onderwijs in een halve eeuw tijd veranderen. "Het onderwijs is verloederd. Ik móét iets doen. En ik heb haast."  En Mevrouw gaat verder; In Groningen volgde ze de kweekschool, daarna belandde ze in 1961 in Amsterdam, waar ze lesgaf, op de toneelschool zat en het 'woeste leven' vierde ('daar weid ik niet over uit') 

Stampen, stampen, stampen

Dus daar houd juf Jeanet erg van, stampen, stampen, stampen. De juf vervolgt haar verhaal: Het woordje 'vroeger' lijkt voor Jeanet de aansporing om los te branden. Want vroeger, ja, toen was alles beter. "Al die onderwijsvernieuwers van tegenwoordig vinden dat kinderen baas moeten zijn van hun eigen leerproces. De docent moet de baas zijn, geen coach. 

Oh, dus gehoorzaam zijn aan jezelf, is niet wat van ons waarachtige, eerlijke en zelfbewuste mensen maakt?  Of is naar jezelf luisteren voor u gelijk aan ongehoorzaam zijn?  Zoals al die opstandige mensen ten opzichte van de buitensporige corona maatregelen. Ik neem aan dat u zich daar wel strikt aan houd, toch? Maar dit is wel de 80 jarige Juf Jeanet he? hoor ik je misschien wel denken. Ik heb respect voor haar passie en toewijding, alleen heb ik niks met haar denkwijze. En zij ook niet met de mijne.

Zou dit misschien een voorzetje zijn,  zodat Hugo "dictator" de Jonge straks vrijheid van onderwijs aan banden gaat leggen?  De kinderen moeten gewoon hun bek houden zegt de baas van Nederland.  De supporters zijn zo blij en voelen zich zo vrij als spelende kinderen dat ze spontaan gaan zingen. Dat kan toch niet, juf Jeanet? 

Juf Jeanet dendert nog even door:  Het onderwijs is nu doorspekt met ideologieën, het moet allemaal leuk zijn. Dat is voor de sommige kinderen die goed kunnen meekomen top. Maar voor heel veel kinderen – de kinderen die ik aan mijn keukentafel krijg – niet."

Hoe weet u dat juf?  De kinderen die u aan de keuken tafel krijgt, zijn juist de kinderen van de staatsscholen. Simpelweg omdat ze onder dwang staan gaat het leren begrijpelijkerwijs niet goed.  Dat lijkt mij toch niet zo moeilijk te bevatten. Juf Jeanet is nog van de oude stempel, die van het rietje en van het liniaal. In deze (aankomende)  tijd beste juf, houden we ze onder controle en ter obeservatie, gewoon digitaal

 

Orde  Orde Orde

Jeanet neemt een teug adem en gaat door. "Neem nou zo'n meisje zoals Marieke. Een slim kind. De juf zei dat ze dyscalculie had, dat ze daarom niet kon rekenen. Na twee bijlessen kwam ik erachter dat ze gewoon de tafels niet kende. Hoe kun je dat als juf gemist hebben?"

Jeanet kan daar wel een antwoord opgeven: "Er is altijd herrie in de klassen en weinig orde. Scholen zijn veredelde speeltuinen geworden. We mogen wel wat strenger worden. Juffen en meesters worden bij hun voornamen genoemd. Ik niet hoor. Ik was gewoon mevrouw Meijs."

Beste Juf, in mijn wereld is de gehele wereld inclusief de scholen  één grote speeltuin waar wij allen een serieuze rol in spelen. Nee Juf, in mijn wereld is helaas geen plaats voor uw denkwijze. Tenzij u gaat inzien dat het kind toch echt eerst kind moet zijn geweest. Dit om in een liefdevolle, zelfbewuste, strijdvaardige en transparante volwassene te groeien.

Dit is de belangrijkste tijd in de geschiedenis van de mensheid om de juiste keuzes te maken. Kies je voor juf Jeanet haar zienswijze op het onderwijs. Of kies je voor dit soort wijsheid,  of  dit.  Waarschijnlijk gruwelt u hiervan juf, terwijl u Mij toch echt een wijze vrouw lijkt. Ach, u staat hierin niet alleen hoor. De wereld gaat opgedeeld worden in goed en kwaad. Mag je niet jezelf zijn dan voel je je kwaad. Mag je wel jezelf zijn dan voel je je goed. Zoiets als 1+1=2 

Ik begrijp ook wel dat het voor de meeste mensen raar is hoe ik spreek. Dat begrijp ik. Want wanneer kom je Mij nou tegen?  Ik "moet" dit doen,....en om in uw woorden te blijven "het zij zo"

Aan de volgende anekdote kun je goed zien dat het ego blind is voor zijn eigen handelingen:

Op de laatste ging ze vlak voor haar pensioen als adjunct-directeur met een 'pijnlijk conflict' weg, want ja: "Ik zeg wat ik denk. Daar is niet iedereen van gediend."

Inderdaad juf jeanet daar is geen één leraar van gediend.

 

consequenties

De juf ratelt nog rustig verder, maar dan; Even is ze stil. Dan de vraag: "Vind je me zuur?" Op een antwoord wacht ze niet. "Ik ben niet verbitterd, moet je weten. Maar ik zit al zestig jaar in het vak. Zéstig jaar. Ik heb alle veranderingen met eigen ogen gezien, en de consequenties ervan."

Ehm,. wat bedoelt u precies? Dat zo'n beetje heel Nederland braaf de gehoorzaam test doorstaat met het opvolgen van alle maatregelen? Of bedoeld u al die hooligens  op   kinderfeestjes. Maar ook het Malievelt in Den Haag die waarschijnlijk  (mijn aanname)  in uw ogen allen moordenaars zijn, omdat ze demonstreren voor vrijheid en u als oude vrouw in gevaar brengt?  Of misschien deze jonge dame die in uw klas waarschijnlijk veel op de gang zou hebben gestaan? Maar ook dit is maar een aanname.

 Niet dat Jeanet de schuld bij de leerkrachten legt. Nee nee, het zijn juist de besturen, de managers, de politici, die ze met haar strenge-juffen-blik wil aanspreken.

Maar zegt de oude lieve vrouw vervolgens;  "ik ben ook wel lief. Voor die kinderen. Och. Ja. Die kínderen."

Hoe ziet uw lief zijn voor de kinderen eruit juf? Lief zoals pedofielen,?Want ook die zeggen heel veel om kinderen te geven,. maar houden er wel een perverse agenda op na. En wat is uw agenda Juf Jeanet?

De afgelopen jaren ging ze langs alle staatssecretarissen in Den Haag en ze ging een dag op pad met toenmalig staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker. Ze geeft lezingen door heel Nederland, werd gevolgd door een cameraploeg voor de documentaire "Juf voor het leven"  en is sinds 2010 het oudste (en het eerste vrouwelijke) bestuurslid van vakbond BON, Beter Onderwijs Nederland.  Dat is duidelijk dank u!

 

Ze bedoelt het goed

Want zo gaat het interview verder;  Ze staat op, rommelt in een la, komt terug met handgeschreven kaarten van haar bijlesleerlingen. Ze heeft altijd een paar jongens en meisje die vaak jarenlang blijven komen, tot ze naar de middelbare school gaan. 'Dank u wel voor de fijne tijden, ik ga u missen'. En ook: 'We konden altijd zo goed samen praten'. "En dan moet je ze dus loslaten. Dat blijft toch pijn doen aan mijn juffenhart."

Zelfs Rani staat achter mij te mompelen dat ze het toch echt goed bedoelt. Ik weet ook dat ze zich inzet met goede bedoelingen.  Maar goede bedoelingen zijn niet altijd de beste, Rani.

 

Het zij zo

Ze heeft het op deze leeftijd nodig om soms even in haar cocon te kruipen, zegt ze. "Dan laad ik op, en kan ik er weer tegenaan. Ze zullen wel denken, in Den Haag, en misschien ook wel in de rest van Nederland: daar heb je d'r weer. En ik heb het nog nooit gehoord, maar misschien vinden mensen me wel een oude gek."

Ze haalt haar schouders op. "Het zij zo."

Ze voelt, zo zegt ze, een zekere haast. Ze is 80, en doet nog wel op de fiets haar boodschappen, maar niets is zeker op Jeanets leeftijd. "Als ik deze strijd niet meer kan voeren, als ik het onderwijs niet meer heb, is het snel met mij gedaan." Een grijns. "Dán word ik pas zuur."

Kijk juf Jeanet, ik weet dat onderwijs uw passie is en dat u begaand bent met de leerlingen. Maar als u nou op één van de staatsvrije democratische scholen had gezeten, zou u niet bang geweest zijn om te verzuren. Daarom juf jeanet is het belangrijk voor de kinderen om kind te mogen zijn. Dar heb je in je verder leven nog veel profijt van. Deze kinderen zullen als volwassenen niet emotioneel afhankelijk zijn van wat ze doen. Dat is pas intelligent.

Nou vooruit, ik heb een video van een mooie intelligente man die waarschijnlijk gewoon op een staatsschool heeft gezeten. Misschien heeft u er wat aan, of zoals de Christenen zeggen "Er is hoop"

Bron; MSM

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

«   »